زنان موفق در عرصه علم
1401/05/15 ساعت 14:22:09

زنان موفق در عرصه علم

در گذشته اعتقاد بر این بود که کسب علم توسط زنان ضرورتی ندارد و با همین طرز فکر اجازه ی نشر مقالات بانوان را نیز صادر نمی کردند. البته هنوز هم در برخی جوامع این گونه است که تنها وظایف زن، مادر و همسری نمونه بودن و اداره امور منزل به بهترین نحو است. آن ها معتقدند که زنان به اندازه مردان برای علم آموزی باهوش نیستند. بانوان دانشمند در زمانی که هیچکس به آن ها باور نداشت، با تکیه بر خود، مسیر موفقیت را به تنهایی طی کردند.

زنان برای دفاع از حق خویش، سختی های بسیاری را متحمل می شدند. آن ها برای انجام آزمایش های شیمیایی، مجبور به فعالیت در زیرزمین های مرطوب و تاریک بودند که این امر باعث ابتلا به بیماری های سخت و کشنده در آن ها می شد. این دانشمندان حتی پس از کشفیات ارزشمندی که در زمینه های علمی انجام می دادند، به دلیل زن بودن، چندان مورد توجه قرار نمی گرفتند و حتی با گذر زمان تلاش های ارزشمند آن ها به فراموشی سپرده می شد. به عنوان مثال کمتر کسی می داند که کاشف ساختار مارپیچ دوگانه DNA روزالیند فرانکلین است نه جیمز واتسون و فرانسیس کریک.

روزالیند فرانکلین
«علم و زندگی روزمره نمی توانند و نباید از هم جدا شوند.»


روزالیند فرانکلین


روزالیند در سال 1920 در لندن متولد شد. پدرش عقده داشت که تحصیلات دانشگاهی در شأن یک زن نیست اما عاقبت به کمک بستگان روزالیند توانست در رشته شیمی فیزیک تا مقطع دکتری ادامه تحصیل دهد. او در دانشگاه همیشه روی شکل و ساختار DNA تحقیقاتی انجام می داد. با تاباندن پرتو ایکس توانست ساختار مارپیچ دوگانه DNA را کشف نماید. در همین  زمان ها، دو شخص به نام جیمز واتسون و فرانسیس کریک نیز روی شکل DNA مشغول به مطالعه بودند و به محض مطلع شدن از کشفیات روزالیند، تصاویر را از او سرقت کردند. روزالیند که از بی توجهی مسئولین به او و تحقیقاتش خسته شده بود به آزمایشگاه خصوصی نقل مکان کرد و در آن جا روی مواردی چون ویروس فلج اطفال مطالعاتی انجام داد. پس از مدتی سر و کار داشتن با پرتو ایکس، به سرطان مبتلا شد و از دنیا رفت. بعد از این حادثه، جایزه نوبل کشف ساختار DNA به واتسون و کریک داده شد؛ آن ها در کتاب خود به روزالیند بسیار توهین کردند اما در جایی از کتاب نیز اذعان کردند که در جمع آوری داده ها از تحقیقات روزالیند استفاده کردند. همین بخش از کتاب کافی بود تا مردم متوجه شوند کاشف ساختار DNA و مستحق اصلی دریافت جایزه نوبل چه کسی بوده است.

الیزابت بلک ول
«اگر نظم فعلی جامعه رشد آزادانه زنان را نمی پذیرد، جامعه باید از نو بازسازی شود.»


الیزابت بلک ول


الیزابت هیچ گاه به رشته پزشکی علاقه ای نداشت اما یک اتفاق باعث شد تا نظرش در این باره تغییر کند. دوست صمیمی او به دلیل سرطان رحم فوت کرد؛ نزدیکان می گفتند «اگر دکتر معالجش زن بود، قطعا او کمتر درد می کشید.» همین حرف باعث شد تا الیزابت آینده ی خود را در پزشکی ببیند.

الیزابت با کمک دوستانش و مطالعه ی کتاب های پزشکی متعدد در آزمون ورودی دانشگاه قبول شد و به دانشکده جنوا رهسپار شد. رشته پزشکی به خودی خود رشته ای دشوار است اما حضور الیزابت به عنوان تنها دانشجوی دختر، کار را نیز سخت تر می کرد. او همیشه مجبور بود از پسرها جدا بنشیند و یا حتی اساتید دروس کالبدشکافی برای تعلیم برخی قسمت ها از او درخواست می کردند از کلاس خارج شود اما با اصرار می ماند و درس ها را فرا می گرفت.

طی دوره آموزشی خود در بیمارستان مشاهده کرد که بسیاری از بیماری های عفونی به دلیل عدم رعایت بهداشت در بیمارستان ها اتفاق می افتد؛ همین موضوع باعث شد تا برای پایان نامه اش روی ارتباط بهداشت و شیوع تیفوس تمرکز کند. در سال 1849 وقتی مشغول معالجه ی کودک مبتلا به عفونت در اثر سوزاک بود، خود نیز به عفونت مبتلا شد و بینایی یکی از چشمانش را از دست داد؛  به همین علت به ناچار با حرفه ی جراحی خداحافظی کرد.

الیزابت در دوران جنگ داخلی آمریکا به همراه خواهرش به آموزش پرستاران می پرداختو همچنین در سال 1857، درمانگاهی برای فقرا تأسیس و دختران دانشجوی پزشکی و پرستاری را در آن جا مشغول به کار کرد.

و در آخر...

زنان نیمی از جمعیت کره زمین را تشکیل می دهند. آن ها ثابت کردند که فارغ از جنس و نژاد می توان کارهای بزرگ و خارق العاده انجام داد. هنوز هم جوامعی هستند که عرصه را بر بانوان تنگ می کنند اما آنان با عزمی راسخ، راه خود را ادامه می دهند. ما نیز باید قدردان زحمات آن ها باشیم و همواره از آن ها یاد کنیم بلکه بتوانیم الهام بخش نسل جدید برای برداشتن گام های بزرگتر شویم.

خرید کتاب زنان در علم (زندگینامه 50 زن دانشمند)

© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت نونگار پردازش