مهارت های رهبری در سازمان ها
1403/05/08 ساعت 18:44:42

مهارت های رهبری در سازمان ها

رهبری یا لیدرشیپ در سازمان ترکیب پیچیده ای از شخصیت، تجربه و مهارتمندی را شامل می شود. موفقیت هیچ سازمانی بدون وجود یک رهبر هوشمند و توانمند ممکن نیست. مدیران موفق همواره به دنبال منتورینگ، الهام بخشیدن، ایجاد انگیزه و هدایت افراد به سمت اهداف مشترک هستند. آنها روحیه همکاری و توسعه گرایی را تقویت کرده و فضای سازمان را به یک محیط خلاقانه تبدیل می کنند. در این مقاله به بررسی توانمندی هایی که مدیران را به رهبران موفق تبدیل می کند می پردازیم. با ادامه این مطلب همراه ما باشید.

اهمیت رهبری در سازمان

رهبران، چشم انداز و جهت را برای سازمان تعیین می کنند و وضعیت آینده روشن و قانع کننده ای را ایجاد می کنند که الهام بخش و انگیزه دهنده به دیگران است. آنها همچنین اهداف، ارزش ها و استراتژی های مورد نیاز برای دستیابی به چشم انداز را بیان می کنند و تلاش های سازمان را حول یک هدف مشترک همسو می کنند.

در چشم انداز تجاری پرشتاب امروزی، رهبران باید قادر به شناسایی و پاسخگویی به تغییرات در بازار، فناوری و سایر عوامل خارجی موثر بر سازمان باشند تا بتوانند تیم خود را در دوره های تغییر و عدم اطمینان هدایت کنند تا در مواجهه با چالش های جدید سازگار شوند و پیشرفت کنند.

ویژگی های رهبران موفق

رهبران قدرتمند و موفق در سازمان ها دارای ویژگی های کلیدی هستند که آنها را قادر می سازد به طور مؤثر تیم های خود را هدایت کرده و موفقیت را به ارمغان بیاورند. آنها استانداردهای اخلاقی بالایی دارند و صداقت را در اعمال خود نشان می دهند. همچنین با اتخاذ تصمیماتی که از تأثیر منفی بر دیگران جلوگیری می کند، اعتماد را تقویت می کنند.

این مدیران تفکر و چشم انداز استراتژیک دارند و از فرصت های نوظهور استفاده کرده و ذهنیتی آینده نگر و پذیرا دارند. آنها همواره محیط کسب و کار را به طور مستمر ارزیابی کرده و می دانند چه زمانی صحبت کنند و چه زمانی گوش دهند.

لیدرهای موفق هوش هیجانی بالایی دارند و می توانند با نشان دادن خودآگاهی، مدیریت زمان، تمرکز، احساسات و تعصبات یک رویکرد همدل از خود نشان دهند؛ زیرا همه افراد با اتخاذ همدلی قادر به واکنش مناسب به افراد و موقعیت ها هستند و می توانند با الهام بخشیدن و ایجاد انگیزه در کارکنان از طریق قدردانی و به رسمیت شناختن آنها سازمان را هدایت کنند.

قاطعیت و توانایی حل مسئله در رهبران موفق

پذیرا بودن به رویکردهای جدید و همدلی به معنای از دست دادن قدرت درون سازمان نیست. رهبران موفق معمولاً مرزهای محکمی دارند و تصمیمات استراتژیک را به سرعت حتی گاه بدون اطلاعات قطعی اتخاذ می کنند. آنها به خوبی قادر به ارزیابی پیچیدگی و انتخاب دوره های اقدام مناسب هستند و مشکلات را خلاقانه حل می کنند.

قاطعیت در مدیریت سازمان کمک می کند که تغییرات را به طور موثر مدیریت کنند و به استخدام و پرورش تیم مناسب، تقویت همکاری و نوآوری بپردازند. علاوه براین آنها می توانند با تفویض مسئولیت ها و اعتماد به کارکنان برای انجام وظایف خود قدم مهمی را جهت تقسیم نقش ها بردارند.

بنابراین برای قاطعانه عمل کردن باید رفتار و اخلاق کاری که از تیم خود انتظار دارید را نشان دهید. در ارتباطات خود شفاف، شفاف و ثابت باشید. فعالانه گوش دهید و گفتگوی باز را تشویق کنید. با این حال لازم است که آگاه باشید رهبری در سازمان مستلزم این است که به دیگران هم قدرت لازم برای عملکرد را هدیه کنید.

راهکارهایی برای تقویت مهارت رهبری در سازمان

برای نشان دادن جایگاه رهبری خود همواره لازم است که انتظارات روشنی را تعیین کنید. همچنین باید اهداف، اهداف و استانداردهای عملکرد را به وضوح بیان کنید. در این راستا باید یک چشم انداز قانع کننده ایجاد کنید و به اعضای تیم کمک کنید تا ببینند چگونه کار آنها به اهداف بزرگتر کمک می کند.

البته که باید توامندی های بالقوه را نیز در اعضای تیم خود شناسایی کنید و فرصت هایی برای رشد و یادگیری فراهم کنید. از این جهت ایجاد روابط قوی و مبتنی بر اعتماد، احترام و همکاری می تواند کمک کننده باشد. فراموش نکنید که مسئولیت اقدامات و تصمیمات خود و همچنین نتایج تیم خود را بپذیرید.

سازگاری نیز یک ویژگی مهم در مدیران با تجربه است. برای تقویت مهارت سازگاری انعطاف پذیر باشید و به تیم خود کمک کنید تا در میان تغییرات و چالش ها حرکت کند. در این راستا هدف گرا باشید و در عین حال بین اهداف کوتاه مدت و بلند مدت تعادل برقرار کنید.

از جمله مهم ترین راهکارها در تقویت مهارت رهبری باید با پذیرا بودن خلاقیت اشاره کرد. در هر سازمانی می توانید ایده های جدید را تشویق کنید. علاوه براین ضروری است که عملکرد خوب را تصدیق کرده و موفقیت های تیم را جشن بگیرید.

سبک های مختلف رهبری در سازمان

بر مبنای نحوه نشان دادن اقتدار در هر سازمان، می توان سبک های مختلفی را صورت بندی کرد. در ادامه اصلی ترین اشکال لیدرشیپ در سازمان را معرفی می کنیم:

 رهبری کاریزماتیک و تحول آفرین

این سبک از مدیریت رهبرانه با الهام بخشیدن به پیروان برای دستیابی به اهداف خارق العاده همراه است. این مدیران اغلب تحولات بزرگی را در سازمان ایجاد میکنند و در میان اعضا محبوبیت بالایی دارند.

رهبری معاملاتی

این مدیران بر مبادلات و دستاوردها تمرکز می کند. هدف از این سبک رهبری رسیدن به اهداف سازمان و کسب بیشترین سود است. اغلب در فعالیت های پروژه محور این سبک قابل مشاهده است.

رهبری خدمتگزار

این رهبران نیازهای اعضا را در اولویت قرار می دهند. اغلب سازمان های خیریه این سبک رهبری را حمایت می کنند و هدف از آنها خدمت به سایرین است. به یاد داشته باشید این سبک رهبری در سازمان های اقتصادی اغلب با شکست همراه است.

رهبری مقتدر

در این سبک مدیران بر  خودآگاهی، رفتار اخلاقی و روابط واقعی تأکید دارند. آنها تلاش می کنند در عین نشان دادن عزت نفس و قدرت خود سایرین را نیز در تصمیم گیری ها دخیل سازند.

جمع بندی

به طور کلی اهمیت توانمندی رهبری در علم مدیریت به این نکته باز می گردد که رهبران از طریق رفتارها و اعمال خود نقش اساسی در شکل دهی فرهنگ و ارزش های یک سازمان دارند. آنها با ارائه یک نمونه مثبت و ترویج فرهنگ شفافیت، اعتماد و احترام، محیطی را ایجاد می کنند که از رشد و توسعه کارکنان حمایت می کند.

در نتیجه رهبران کارآمد ارتباطات باز را تسهیل می کنند، فضایی برای شکل گیری اعتماد و احترام ایجاد می کنند و خلاقیت و همکاری را تقویت می کنند. همچنین بهره وری، کارایی و عملکرد کلی تیم را با ایجاد انگیزه در کارکنان، الگوسازی خوب و کمک به همگان در جهت رسیدن به اهداف مشترک بهبود می بخشند.

 

منابع


تئوری مدیریت جلیلیان نشر نگاه دانش

© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت نونگار پردازش