
پویائی نظام شهری
سالها طول کشید تا انسان تصمیم بگیرد که نحوه زندگی خود را تغییر دهد، او باید زودتر متوجه میشد که روستا نشنی نمیتواند پاسخگوی تمامی نیازهای او باشد و او بالاخره دیر یا زود باید تغییراتی در نحوه زندگی سنتی خود میداد.
اما این تغییرات خودشان در همان مرحله نخست، بدون اشکال و بینقص نبودند بلکه با گذشت زمان، کمبودها و ضعفهای آن برای همه مشخص شد، شاید در نخست که جمعیت شهرنشین کمتر بود، میشد با همان نحوه و منطق زندگی روستایی شروغ به کسب و کار و زندگی کرد اما بعد از مدتی و پس از تغییر چند نسل، بشر با تراکم جمعیتی روبهرو شد که تا پیش از آن هرگز مانندش را ندیده بود. او دیگر نمیتوانست در فضای محصور شهر، جایی برای فعالیت داشته باشد و گاهی تنها به کمی هوا، برای تنفس نیاز داشت. همین مسئله باعث شد که کمکم، مبحثی به نام معماری و طراحی شهری راه بیافتد، نظام شهر نشینی به عنوان یک سبک زندگی مدام درحال تغییر و در نتیجه، مدام نیازمند به رویکرد نوین شناخته شد.
همچنین این نکته نباید دور از چشم بماند که، هر شهر نیازمند به نگاهی مختص به خودش است که آن را مسائلی همچون: جغرافیای شهری، پستی و ناهمواری آن، فرهنگ و وضعیت معیشت ساکنین و... تعین میکند. تمامی این گزینهها، در حالتی که هر شهر باید شروع به تولد و گسترش کند، تاثیر گذارند و اگر نتوانیم نحوه درست رفتار در برابر خواسته و نیازهای این شهرها را متوجه شویم، به زودی با شهری متلاشی شده و ناسازگار و بیبنیاد روبهرو خواهیم شد.
کتاب پویائی نظام شهری ایران، اثر دکتر اصغر نظریان که توسط انتشارات مبتکران به چاپ رسیده است، به خوبی تمامی بایدها و نبایدهای شهرسازی و گسترشهای شهری را زیر ذرهبین قرار میدهد و با دقت کامل، بیان میکند که سیاستهای درست و اشتباه برای هر نوع از شهرها، کدام است و نتایج آنها چه میتواند باشد. همچنین این کتاب به ما کمک میکند که راحت تر بتوانیم ماهیت و نوع هر شهر را تشخیص بدهیم.